OCB
ACTUALITAT NOTÍCIA
L'Obra Cultural Balear dedica el calendari 2021 a Xesca Ensenyat i a Pere Martínez Pavia
L'Obra Cultural Balear dedica el calendari 2021 a Xesca Ensenyat i a Pere Martínez Pavia

L'escriptora pollencina Xesca Ensenyat i l'artista "Pavia" seran els protagonistes del calendari 2021 que té per objectiu retre homenatge a aquestes dues figures de la cultura mallorquina.

Pere Martínez Pavia, (Melilla 1927- Palma, 2020) un artista eclèctic i polivalent en tots els camps de l'art: escultura, il·lustració, dibuix, pintura, dramatúrgia, creador de peces de papiroflèxia, fotògraf... La seva obra més coneguda «La dona que cus» (1957) va ser XVI Medalla d'Honor del Saló de Tardor (1957) del Círculo de Bellas Artes de Palma.

Però Pavia no només és conegut per la seva relació polifacètica amb l'art, sinó també per les seves relacions amb l'intel·lectualitat mallorquina transgressora per reivindicar l'expressió de les seves creacions literàries en català durant el règim de Franco.
Entre Pavia i diferents poetes varen sorgir diverses col·laboracions i amistats profundes com la mantinguda amb en Guillem d'Efak, en Jaume Vidal o en Josep Maria Llompart, qui li va presentar la que seria la seva esposa, la llibretera Francesca Moll (1934-2018), filla del filòleg menorquí Francesc de Borja Moll.

Xesca Ensenyat i Seguí, (Port de Pollença, 1952 - Inca, 2009) escriptora coneguda primer, pels seus poemes i més tard per escriure novel·les com «L'amagatall de guipur» (1976) que rebé el Premi Ciutat de Manacor, «Villa Coppola» (1985) amb el Premi Ciutat de Palma, «Quan venia l'esquadra» (1994) que va ser galardonat amb el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil o «Massa vi per a un sol calze» (1994) que rebé el Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa.

A més, Ensenyat va ser pionera també, en el món dels blogs. El seu, titulat «L'hidroavió apagafocs», era l'espai on hi publicava escrits diversos, a més de capítols d'una novel·la inèdita titulada «Babalusa, la medusa». L'any 2012 a Búger, se celebraren unes jornades sobre blogs i literatura dedicades a la seva memòria, on hi participaren escriptors com Biel Mesquida, Sebastià Perelló, Vicent Partal o David Figueres, entre d'altres

L'edició del calendari de l'Obra Cultural Balear és un esdeveniment anual esperat per tots els socis. L'any passat, dedicat a la filòloga Aina Moll, se'n varen repartir més de 3.000 còpies a tot Mallorca a través de les diferents delegacions de l'OCB i també, durant la nit de la cultura. El calendari s'edita des del 1967 de manera ininterrompuda.© 2021 OBRA CULTURAL BALEAR  Carrer de Sant Alonso, 24 (Can Alcover)  07001 Palma (Mallorca)   Telèfon 971 723 299   Fax 971 719 385   ocb@ocb.cat