OCB
ACTUALITAT NOTÍCIA
Nou Fòrum OCB, amb Carme Junyent i en línia
Nou Fòrum OCB, amb Carme Junyent i en línia

L'Obra Cultural Balear (OCB) no descansa tot i la situació excepcional i la dificultat per a organitzar esdeveniments. Aquesta vegada serà amb Carme Junyent i en línia, a través de les xarxes socials de l'OCB. El Fòrum OCB és un referent en el debat polític i social de la nostra terra, Rafel Borràs, Miquel Sellarés, Quim Torra, Carles Fenollosa, Enric Marín, Joan Manuel Tresserras... Són alguns dels ponents que han protagonitzat les darreres edicions del Fòrum.

 
Tot i que des d'un principi el Fòrum estava pensat perquè fos un acte presencial, per mor de la COVID-19 i les restriccions socials, des del març que es fa de manera virtual. Un format que darrerament ha agafat força, sobretot perquè durant el confinament va ser l'única manera de seguir oferint als socis contingut cultural i en català mitjançant el canal de Youtube de l'OCB. Aquestes sessions són d'accés obert i d'aforament il·limitat. 
 
La propera conferència, que serà dijous 12 de novembre a les 19.00 hores, serà a càrrec de la lingüista Carme Junyent i tractarà el Català i el futur de la diversitat lingüística.S'hi podrà assistir de manera telemàtica a través del canal de Youtube i les xarxes socials de l'OCB, no cal reserva prèvia i hi pot accedir tothom que tengui accés a internet.
 
Carme Junyent és professora de lingüística a la Universitat de Barcelona. Va ampliar els estudis a les universitats alemanyes de Marburg i Colònia i a la Universitat de Califòrnia, i s’especialitzà en lingüística africana; es va doctorar amb un estudi sobre les llengües bantús a la Universitat de Barcelona. En aquest àmbit ha publicat obres com Les llengües d’Àfrica (1986), Estudis africans (1996) i La expansión bantú (1999). 
 
També és autora de diverses publicacions sobre temes de sociolingüística, com Les llengües del món. Ecolingüística (1989), Vida i mort de les llengües (1992) o Contra la planificació (1998), i com a editora o en col·laboració ha publicat El català: mirades al futur (2002), Les llengües a Catalunya (2005), Trans-ferències. La manifestació dels processos extralingüístics en les llengües del món (2009), Llengua i acollida (2009), El libro de las lenguas (2010), El rol de les llengües dels alumnes a l'escola (2012), Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere en la llengua catalana (2013), Què hem de fer amb les llengües dels alumnes a l’escola? Un estudi de representacions lingüístiques a l’Anoia (2014), Escoles a la frontera (2016) i El futur del català depèn de tu (2020), entre d’altres. 
 
És membre fundadora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), associació que promou la recerca, el coneixement i la defensa de les llengües en perill d’extinció. Com a membre d’aquest grup, ha participat en l’elaboració dels materials didàctics La diversitat lingüística. Didàctica i recorregut de les llengües del món (1999), Quadern ESO de la diversitat lingüística (2000) i Diversitat lingüística a l’aula. Construir centres educatius plurilingües (2009), juntament amb M. Barrieras, S. Vilaró i altres. Fou membre del comitè científic de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996). El 2015 li va ser concedit el premi Sant Jordi de Masquefa i el premi Joan Coromines de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL). L’any 2019 rebé la Creu de Sant Jordi.


© 2021 OBRA CULTURAL BALEAR  Carrer de Sant Alonso, 24 (Can Alcover)  07001 Palma (Mallorca)   Telèfon 971 723 299   Fax 971 719 385   ocb@ocb.cat