OCB
ACTUALITAT NOTÍCIA
Puigneró i Puigdemont enceten el Seminari Blanquerna amb una aposta per la República digital i pels Països Catalans

El XXXIII Seminari Blanquerna va començar aquest divendres 27, amb la Presentació del Seminari a càrrec d'Aina Vidal del Grup Blanquerna i la salutació de Josep de Luis, president de l'Obra Cultural Balear, que va voler tenir un record per als presos polítics, alguns dels quals han estat ponents d'algun dels seminaris anteriors.
A continuació es va fer la sessió titulada 'La Lluita Digital de Catalunya' amb la participació de Carles Puigdemont, president de la Generalitat a l'exili i de Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya.

En primer lloc, Puigneró i Puigdemont varen parlar dels seus llibres més recents.

Els llibres

El Conseller va explicar que al seu llibre titulat 'El 5è poder. La República Digital a les teves mans', hi desenvolupa la idea de república digital o Estat digital i va recordar que quan varen començar a parlar-ne, el desembre de 2017, els partits unionistes en feien befa i deien que «governar un país per skype és de bojos» i es va impedir la investidura telemàtica de Carles Puigdemont.

En canvi, actualment, en un any marcat per la pandèmia, s'ha arribat a investit un conseller telemàticament.

Puigneró va recordat que el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 es va poder fer gràcies a les eines digitals: «l'1 d'octubre vàrem decidir que volem ser independents, no hem pogut desplegar la independència, però això és el que hem de treballar, i mentre els ciutadans així ho expressin a les urnes, el Govern de Catalunya treballarà en aquesta direcció».

De la seva banda, el President ha publicat 'La lluita a l'exili' i abans havia publicat 'M'explico. De la investidura a l'exili', són dos volums entre les memòries i la reflexió política, que segons Puigdemont responen a la necessitat i al deure d'explicar-se: «Els dos volums són l'explicació que els ciutadans mereixen» i a més a més són una eina de futur: «el procés d'independència és un procés de dimensió històrica, un procés de llarg recorregut i amb una metodologia força inèdita, per poder fer les passes que hem de fer, hem de saber d'on venim conèixer millor les nostres febleses i, també, el nostre adversari». El segon volum és «un repàs a la feina feta des de l'exili, és un 'passem comptes' del que hem anat fent aquests tres anys» i ha explicat també que a metodologia per confeccionar el llibre és diferent a la majoria de llibres d'aquest estil, ja que des de l'inici del mandat de Puigdemont com a President, el periodista Xevi Xirgo va anar enregistrant converses amb el President que han servit per agafar aquella mena de 'polaroids' que, «posades una al costat de l'altre, fan un tot».

Aposta per una república nadiua digital

Puigdemont i Puigneró han mantingut un interessantíssim diàleg sobre les possibilitats que ofereix l'aposta digital, sobre el caràcter disruptiu en la forma de gestionar el poder que té aquesta revolució digital i sobre les possibilitats que tenen el països de mida no molt gran per adaptar-se als canvis. Ambdós coincidiren en les apostes per una república nadiua digital, Catalunya com a 'smart nation' i Barcelona com a un hub digital d'Europa i coincideixen a assenyalar que tot això és impossible aconseguir-ho dins de l'Estat espanyol.
També coincidiren en que la digitalització no consisteix en replicar la mateixa administració del segle passat amb noves eines i que Catalunya té tots els ingredients per triomfar en aquesta nova era de la digitalització.

Països Catalans

La conductora de l'acte, Aina Vidal va preguntar a Puigdemont sobre el dret a l'autodeterminació i els Països Catalans i el president va declarar que «el conjunt dels Països Catalans tenen dret a l'autodeterminació, tenen dret a decidir el seu destí i, és més, tenen dret a la seva confederació, a triar lliurement el seu destí». Puigdemont va aclarir que «això no és pot fer a l'Estat espanyol, les comunitats autònomes no es poden confederar, ni ta sols es poden escriure entre elles en català» i va afegir que «res no em faria més feliç que a la República catalana s'hi afegissin els Països Catalans, i la forma de fer-ho és a través de la lliure determinació».

Es pot recuperar tota la conversa a través d'aquest enllaç: https://www.youtube.com/watchv=Yz8iWYNBJrY&feature=youtu.be© 2021 OBRA CULTURAL BALEAR  Carrer de Sant Alonso, 24 (Can Alcover)  07001 Palma (Mallorca)   Telèfon 971 723 299   Fax 971 719 385   ocb@ocb.cat