QUÈ ÉS? | QUI SOM? | ON SOM? | FES-TE'N SOCI | ACTUALITAT | ENVIA'NS UN CORREU
ACTUALITAT
  Presentada una proposta per garantir la recepció dels canals en català a les Illes Balears
  09/10/2014 | Redacció OCB REDUIR
 
Avui, dijous, 9 d'octubre, a Can Alcover-Espai de Cultura, l'Obra Cultural Balear ha presentant en roda de premsa una proposta per garantir la recepció plena a les Illes Balears dels canals de televisió en català. Un tema que està d'actualitat davant la reducció del nombre de múltiplex en mans de les comunitats autònomes i del canvi per part del Govern balear del canal pel qual emet el 3/24. Hi han participat el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, i la vocal de la junta directiva Lila Thomàs.
 
Jaume Mateu ha explicat els canvis que hi ha hagut en els mitjans de televisió durant els darrers anys a les Illes Balears (arribada de la TDT, amb la reducció proporcional del nombre d'hores en català; i la recepció de TV3cat, Canal 33/Súper 3 i 3/24) i ha explicat que la reducció d'un múltiplex autonòmic decidida per l'Estat per a la telefonia mòbil de quarta generació pot provocar que, a partir del gener proper, el canal 3/24 deixi d'arribar a les Balears. L'entitat proposa utilitzar els canals insulars, actualment desocupats, per garantir l'arribada amb bona qualitat de tots els mitjans de televisió públics en català. Jaume Mateu considera que, atès que no hi ha cap dificultat tècnica, la reducció del nombre d'hores d'emissió en català és una decisió política del Govern Bauzá. L'OCB denuncia i denunciarà la desaparició de mitjans en la nostra llengua, si s'arriba a produir.
 
Aquí podeu veure l'informe i les propostes de l'Obra Cultural Balear per garantir la recepció a les Illes Balears de les televisions en llengua catalana:

PROPOSTA DE L'OBRA CULTURAL BALEAR PER GARANTIR LA RECEPCIÓ A LES ILLES BALEARS DE LES TELEVISIONS EN LLENGUA CATALANA

1. Una mica d'història

Entre el 30 de juny de 2009 i l'11 de gener de 2010 va tenir lloc a les Illes Balears, l'anomenada apagada analògica que va significar la implantació definitiva del nou sistema d'emissió i recepció de televisió anomenat Televisió Digital Terrestre (TDT). La posada en marxa d'aquest nou sistema va significar la desaparició momentània dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de la graella de TV a les Balears.

La implantació de la TDT a Balears es distribuí de la següent manera: 5 multiplex d'àmbit estatal. Cada un dels múltiplex encabia entre 4 i 5 canals de TV. Això significava l'arribada a Balears d'uns 22 canals d'àmbit estatal fets gairebé exclusivament en llengua castellana. Aquests múltiplex ocupen els canals: 63, 66, 67, 68, 69.

A més, les Balears disposaven de la següent oferta: 1 múltiplex d'àmbit autonòmic (amb 2 canals reservats per a IB3, 1 concedit a Unedisa i 1 concedit a Localia), que ocupa el canal 65. 1 múltiplex insular per a Mallorca (amb 2 canals a disposició del Consell, 1 per al Grup Serra i 1 per a Canal 4), que ocupa el canal 37; 1 per a Menorca i 1 per a Eivissa i Formentera, que ocupen els canals 47 i 53. I 1 múltiplex local per a cada una de les cinc àrees territorials de Mallorca, un per a tota l'illa de Menorca i 1 que abasta Eivissa i Formentera, que ocupen els canals 29, 38, 41, 42, 45 i 46.

El 18 de febrer de 2010, es va posar en marxa el segon múltiplex autonòmic de les Illes Balears, ubicat al canal 26. Això va significar la recuperació dels continguts emesos per la CCMA, concretament dels canals: TV3Cat, 3/24 i C33/Super3.

Durant aquests anys hi ha hagut canvis en algunes concessions, en la propietat d'algunes llicències i en els canals que es reben per TDT a Balears.

Actualment es mantenen els 5 múltiplex d'àmbit estatal que asseguren l'arribada de 22 canals espanyols.

De moment disposam de 2 múltiplex d'àmbit autonòmic. A través d'un, rebem TV3Cat, 3/24 i C33/Super3. A l'altre s'hi pot trobar actualment IB3, IB3 HD i, des de fa pocs dies, Canal 4, ja que Unedisa Balear (que fa poc temps que ha canviat de propietat) usa la seva concessió per difondre aquest canal, que també emet per un dels canals del múltiplex d'àmbit insular.

A més a més, es mantenen els múltiplex insulars per a Mallorca (amb 2 canals a disposició del Consell que resten buits després del tancament de TVM, 1 per al Grup Serra i 1 per a Canal 4); 1 per a Menorca i 1 per a Eivissa i Formentera. I 1 múltiplex local per a cada una de les cinc àrees territorials de Mallorca, un per a tota l'illa de Menorca i 1 que abasta Eivissa i Formentera.

2. El dividend digital

Enguany s'ha posat en marxa un procés, anomenat "Divident digital", pel qual els canals del servei de televisió situats entre el 61 al 69 (banda de freqüències 790-862 MHz) deixaran d'utilitzar-se, per tal que els ocupin els serveis de telefonia mòbil de 4a generació. D'aquesta manera es podrà introduir una nova tecnologia (LTE), així com assegurar la cobertura de la banda ampla mòbil ultra ràpida al 98% de la població. Aquesta transició haurà d'haver finalitzat abans de l'1 de gener de 2015 i comportarà la reubicació dels canals de televisió que actualment es troben dins aquesta banda.

El Dividend digital significarà la utilització del canal 65 per als serveis de telefonia mòbil de 4a generació i, per decisió del Govern espanyol, l'eliminació d'un dels 2 múltiplex autonòmics.

Concretament, el múltiplex que desapareixerà serà l'ubicat al canal 65, que actualment ocupen IB3, IB3 HD i Canal 4.

El Govern Bauzá i IB3 ja han començat a fer passes perquè la televisió autonòmica de les Balears es pugui continuar veient.

Des de finals del mes de setembre de 2014, els canals de la CCMA arriben als televisors de les Balears amb la meitat de qualitat que fins aleshores. Sembla que aquesta és una primera passa, ordenada pel Govern Bauzá, per intentar encabir IB3 i IB3 HD al múltiplex del canal 26 per on emeten els 3 canals de la CCMA.

La següent passa ha estat retirar d'aquest múltiplex un dels 3 canals de la CCMA (el 3/24) i passar-lo al multiplex del canal 65, que a final d'any desapareixerà.

Falta saber què passarà amb l'altra televisió que emet actualment pel canal "condemnat", que és Canal 4.

Si no canvien els plans del Govern Bauzá, es perdrà un canal català i els altres 2 de la CCMA es veuran en una qualitat deficient.

3. La proposta de l'Obra Cultural Balear

1 - No s'han d'aprofitar els canvis necessaris per a la implementació de la telefonia 4G per fer passes enrere, sinó per fer passes endavant en l'oferta televisiva.

2 - Existeixen diverses possibilitats tècniques per mantenir, i fins i tot augmentar, l'arribada de canals en llengua catalana a través de la TDT. En aquest sentit, es podrien usar els dos canals de que disposen els consells insulars per emetre-hi IB3 i IB3 HD i aprofitar l'avinentesa per complir amb el marc legal que indica que la televisió autonòmica ha de realitzar desconnexions per a cadascuna de les illes i oferir-hi una intervenció significativa als consells insulars.

3 - Cal eixamplar l'oferta de televisió en català. Cal que IB3 recuperi la llibertat d'elecció de llengua a les sèries i pel·lícules, que oferia abans de l'arribada dels actuals dirigents. Cal recuperar TV3 sense amputacions. Els espectadors de Balears han de poder veure sense problemes i amb bona qualitat el Canal 33/Súper 3 i el 3/24. I cal incorporar a la graella el canal d'esports, Esport 3. A més, cal reservar un espai per a una possible recuperació de Ràdio Televisió Valenciana, sí és que torna a emetre a partir de la propera legislatura.

4 - Exigim a IB3 que respecti el mandat legal i estatutari de promoure la llengua pròpia i oficial del país, amb el major respecte al pluralisme lingüístic. Que respecti la llibertat d'expressió, l'objectivitat, la veracitat i la imparcialitat de les informacions i la seva separació nítida de l'opinió, el respecte a l'honor i a la vida privada de les persones -excloent-hi, per tant, el telefems-, la protecció de la joventut i la infantesa, el pluralisme polític, religiós, social i cultural. També consideram de la màxima importància que assoleixi un nivell adient de qualitat tècnica i de continguts, comparable al de les millors televisions autonòmiques en funcionament. I que, com també diu la llei, faciliti i estimuli la seva recepció dins i fora del nostre territori.

5 - Proposam, així mateix, que es posin facilitats i s'estableixin ajuts per als canals locals que apostin per la nostra llengua.

4. La distribució actual dels múltiplex

Àmbit autonòmic:

Primer múltiplex:

EPRTIB (Empresa Pública Ràdio Televisió de les Illes Balears)

EPRTIB 

Unedisa (Grup El Mundo) 
Televisió digital de Balears (segons sembla, ha renunciat la llicència) 
 
Segon múltiplex (titularitat de EPRTIB cedit a MIB): Actualment hi ha en servei els tres canals que rebem de la CCMA. 
 
Àmbit insular:

Mallorca: 

Consell de Mallorca (sense servei) 
Consell de Mallorca (sense servei) 
Canal 4 (Grup Farrús) 
Lux TV (Grup Serra) 
 
Menorca (el múltiplex està apagat): 
 
Consell de Menorca 
Consell de Menorca 
Iniciativas Radiofónicas y de Televisión 
Editora Balear 
 
Eivissa i Formentera (el múltiplex està apagat): 
 
Consell d'Eivissa 
Consell d'Eivissa 
Iniciativas Radiofónicas y de Televisión 
Televisió de Portmany 
 
Àmbit local:

Mallorca - Local Palma: 

Iniciativas Radiofónicas y de Televisión (apagat) 
Falcó Produccions (del Grup Gràfiques Garcia, apagat i sense projecte de futur) 
Editora Balear (apagat) 
Guaita Produccions (en servei OutletTV, servei no prestat per Abertis) 
 
Mallorca - Local Sóller (múltiplex apagat): 
 
Alternativa de Medios Audiovisuales 
Falcó Produccions (del Grup Gràfiques Garcia, sense projecte de futur) 
Broate Balear 
Guaita Produccions 
 
Mallorca - Local Pollença (múltiplex apagat): 
 
Alternativa de Medios Audiovisuales 
Falcó Produccions (del Grup Gràfiques Garcia, sense projecte de futur) 
Editora Balear 
Guaita Produccions 
 
Mallorca - Local Inca (múltiplex apagat): 
 
Iniciativas Radiofónicas y de Televisión 
Falcó Produccions (del Grup Gràfiques Garcia, sense projecte de futur) 
Broate Balear 
Guaita Produccions 
 
Mallorca - Local Manacor (múltiplex apagat): 
 
Produccions Llevant 
Falcó Produccions (del Grup Gràfiques Garcia, sense projecte de futur) 
Editora Balear 
Guaita Produccions 
 
Menorca - la cobertura és igual al de l'insular (múltiplex apagat): 
 
TV Menorca 
Falcó Produccions (del Grup Gràfiques Garcia, sense projecte de futur) 
Broate Balear 
Canal 4 Televisión de Baleares 
 
Eivissa i Formentera - cobertura igual a l'insular (múltiplex apagat): 
 
TV Eivissa i Formentera 
Falcó Produccions (del Grup Gràfiques Garcia, sense projecte de futur) 
Broate Balear 
Canal 4 Televisió de Balears 

 

   
Annex Foto roda de premsa

 

Tornau a la llista de notícies
VEURE MÉS