OCB
CAN ALCOVER
Can Alcover - Espai de Cultura
El Poeta:
 
Joan Alcover Maspons (Palma 1854-1926) és conegut per molts com l’autor de la lletra de «La Balanguera», l’himne de Mallorca. Però la seva obra poètica és força més extensa i resulta essencial per entendre el canvi de tomb de la literatura a Mallorca a principi de segle xx. Poemes com «Desolació», «La relíquia» o «La Serra», entre molts altres, són considerats referents essencials dins la poesia escrita en català. Joan Alcover és, juntament amb Miquel Costa i Llobera, promotor indiscutible de l'Escola Mallorquina i referent emblemàtic de les generacions posteriors de poetes de casa nostra. Té el mèrit d'haver aconseguit modernitzar la literatura a Mallorca, emprant una llengua culta i depurada.
 
Alcover entén la poesia com una expressió sincera i clara dels sentiments més profunds de l’ésser humà. Els seus poemes tracten el paisatge i el sentiment de poble i s’hi mostra com un home lligat profundament al seu país i a la seva gent. Però és en l’expressió del dolor —que li va tocar viure de ben a prop amb la mort de la seva primera muller i de quatre dels cinc fills— que assoleix les fites més altes. La seva poesia destil·la bellesa a través d’un llenguatge treballat i de gran musicalitat.
 
Joan Alcover fou, a més, un excel·lent orador i un dinamitzador cultural incansable. Cada diumenge horabaixa organitzava tertúlies literàries a casa seva, per les quals passaren les figures més il·lustres de les lletres catalanes, com ara Miquel Ferrà, Llorenç Riber, Miquel Costa i Llobera, Joan Pons i Marquès, Guillem Colom, Miquel dels Sants Oliver, Santiago Rusiñol o Josep Carner, entre molts d’altres.
 
 
El centre:
 
Can Alcover és avui la seu institucional de l'Obra Cultural Balear, un centre cultural obert a tots els creadors de cultura i una casa museu dedicada a recordar la figura i l'obra de Joan Alcover. 
Situat al número 24 del carrer Sant Alonso de Palma, Can Alcover va ser el casal on va viure el poeta, assagista i prohom de la llengua i cultura catalanes, Joan Alcover. 
En morir Joan Alcover (1926) la casa va passar a ser propietat de l'únic fill que va sobreviure, Pau Alcover de Haro. 
Pau Alcover va ser, l'any 1962, un dels 31 socis fundadors de l'Obra Cultural Balear. Quan va morir (1970), va deixar el casal en herència a l'entitat que havia ajudat a fundar. L'herència es va executar el 1984. 
Després de molts anys d'obres i reformes, Can Alcover es va inaugurar, com a espai de cultura, l'any 2008. 
Actualment, Can Alcover - Espai de Cultura és un centre que vol donar continuitat al vessant dinamitzador de Joan Alcover. A la casa museu del poeta es mostra el seu univers creatiu. Hi són presentats manuscrists, correspondència, fotografies, llibres, mobles i altres elements emblemàtics de la vida particular i artística de l'autor. Així mateix, s'hi pot visitar l'estança en què treballava i la sala on es realitzaven les tertúlies. 
 
Can Alcover - Espai de Cultura compta amb una sala de projeccions, una sala de conferències, una sala polivalent, una biblioteca, un jardí i una terrassa, i ofereix un espai per a la difusió, la promoció i el coneixement de la literatura catalana i de la cultura en general. S'hi organitzen seminaris, conferències, cursos, tallers i concerts, i s'hi duu a terme la reedició del llegat literari de Joan Alcover. 
 
 

 

© 2022 OBRA CULTURAL BALEAR  Carrer de Sant Alonso, 24 (Can Alcover)  07001 Palma (Mallorca)   Telèfon 971 723 299   Fax 971 719 385   ocb@ocb.cat