OCB
CAN ALCOVER
Can Alcover - Espai de Cultura
El Poeta:
 
Joan Alcover Maspons (Palma 1854-1926) és conegut per molts com l’autor de la lletra de «La Balanguera», l’himne de Mallorca. Però la seva obra poètica és força més extensa i resulta essencial per entendre el canvi de tomb de la literatura a Mallorca a principi de segle xx. Poemes com «Desolació», «La relíquia» o «La Serra», entre molts altres, són considerats referents essencials dins la poesia escrita en català. Joan Alcover és, juntament amb Miquel Costa i Llobera, promotor indiscutible de l'Escola Mallorquina i referent emblemàtic de les generacions posteriors de poetes de casa nostra. Té el mèrit d'haver aconseguit modernitzar la literatura a Mallorca, emprant una llengua culta i depurada.
 
Alcover entén la poesia com una expressió sincera i clara dels sentiments més profunds de l’ésser humà. Els seus poemes tracten el paisatge i el sentiment de poble i s’hi mostra com un home lligat profundament al seu país i a la seva gent. Però és en l’expressió del dolor —que li va tocar viure de ben a prop amb la mort de la seva primera muller i de quatre dels cinc fills— que assoleix les fites més altes. La seva poesia destil·la bellesa a través d’un llenguatge treballat i de gran musicalitat.
 
Joan Alcover fou, a més, un excel·lent orador i un dinamitzador cultural incansable. Cada diumenge horabaixa organitzava tertúlies literàries a casa seva, per les quals passaren les figures més il·lustres de les lletres catalanes, com ara Miquel Ferrà, Llorenç Riber, Miquel Costa i Llobera, Joan Pons i Marquès, Guillem Colom, Miquel dels Sants Oliver, Santiago Rusiñol o Josep Carner, entre molts d’altres.
 
 
El centre:
 
Actualment, Can Alcover – Espai de Cultura és un centre que vol donar continuïtat al vessant dinamitzador de Joan Alcover. A la casa museu del poeta es mostra el seu univers creatiu. Hi són presentats manuscrits, correspondència, fotografies, llibres, mobles i altres elements emblemàtics de la vida particular i artística de l’autor. Així mateix, s’hi pot visitar l’estança en què treballava i la sala on es realitzaven les tertúlies.
 
Can Alcover – Espai de Cultura compta amb una sala de projeccions, una sala de conferències, una sala polivalent, una biblioteca, un jardí i una terrassa, i ofereix un espai per a la difusió, la promoció i el coneixement de la literatura catalana i de la cultura en general. S’hi organitzen seminaris, conferències, cursos, tallers i concerts, i s’hi du a terme la reedició del llegat literari de Joan Alcover.

 

© 2018 OBRA CULTURAL BALEAR  Carrer de Sant Alonso, 24 (Can Alcover)  07001 Palma (Mallorca)   Telèfon 971 723 299   Fax 971 719 385   ocb@ocb.cat