OCB
QUI SOM?
Qui som?

Benvolguts visitants,

L'Obra Cultural Balear és una entitat que fa més de cinc dècades que fa feina per la llengua, la cultura i el país. Una tasca que ha passat per diferents etapes, condicionades per circumstàncies polítiques i socials diverses. El context a què es varen enfrontar els fundadors de l'entitat, en plena època franquista, és molt diferent a l'actual, caracteritzat per la consolidació del sistema democràtic i autonòmic, encara que estigui encara ben enfora del que caldria per aconseguir el reconeixement dels drets culturals i nacionals als quals hem d'aspirar com a país. En qualsevol cas, la situació actual és, certament, paradoxal: l'autonomia va ser creada amb diverses finalitats, entre les quals la de promoure la llengua i la cultura pròpies del país, defensar el patrimoni cultural i natural i impulsar l'autoreconeixement i l'autoestima dels ciutadans d'aquest país, després d'anys de persecució i menysteniment. Doncs bé, sembla que els actuals governants s'hagin entestat en corrompre aquest esperit fundacional i facin servir l'autogovern per atacar les senyes d'identitat que compartim amb la resta dels Països Catalans.

La junta directiva actual, que va iniciar la seva tasca a finals de 2018, va prendre com a prioritat reforçar la xarxa social de l'entitat i augmentar-ne el nombre de socis. També vàrem considerar important canviar de local i acabar les obres de Can Alcover, que haurà de compartir en el futur les funcions de Casa Museu dedicada a la figura del poeta; de centre cultural obert a la creativitat dels artistes mallorquins i internacionals; i de nova seu social de l'entitat. La nova junta també es va marcar altres eixos de feina: reivindicar el màxim d'autogovern per a Balears, impulsar mobilitzacions a favor de la nostra llengua i cultura, promoure la integració dels nouvinguts i contribuir a la dinamització cultural del nostre país.

Una part d'aquests objectius ja s'ha començat a materialitzar. Durant aquest temps l'entitat ha disposat d'un cos de treballadors i de voluntaris altament implicats amb aquests objectius, a qui no podrem agrair mai prou la seva feina. Sense ells i sense la força que ens donen els socis no podríem avançar cap a la utopia que representa una societat més lliure, més culta i més conscient dels seus drets culturals i nacionals i cap a un país (uns països) amb un autogovern ple i amb dret a decidir sobre ell mateix. Amb la vostra ajuda ho aconseguirem. 

© 2021 OBRA CULTURAL BALEAR  Carrer de Sant Alonso, 24 (Can Alcover)  07001 Palma (Mallorca)   Telèfon 971 723 299   Fax 971 719 385   ocb@ocb.cat