ELS PREMIS

La funció social dels Premis

El 1987, just quan l’Obra Cultural Balear complia el primer quart de segle d’existència, es varen instaurar els Premis 31 de Desembre, de caràcter anual.  Aleshores no existien ni els premis i medalles que atorga el Govern, ni els que organitzen els consells. L’OCB, una vegada més, va marcar el camí i va fer possible allò que considerava necessari. 
Els premis 31 de Desembre són uns guardons d’acció cívica nascuts amb voluntat d’esdevenir un reconeixement, però també un estímul a les iniciatives individuals o col·lectives amb “sentit de país”. Tenen la funció de potenciar l’autoestima i l’autoconeixement donant a conèixer les bones pràctiques produïdes a les Illes Balears. És a dir, donar a conèixer el millor que tenim en l’àmbit de la cultura i l’acció cívica. 
La primera edició dels Premis es va fer al Teatre Principal de Palma i en el transcurs de les següents edicions, hi han tornat en moltes ocasions. També han acollit la Nit de la Cultura l’Auditòrium de Palma, el Conservatori de Palma i els teatres d’Artà, sa Màniga, Manacor i Alcúdia a Mallorca. En una ocasió, la seu dels premis va ser el Teatre Principal de Maó, a Menorca. 

La Nit de la Cultura

Els Premis 31 de Desembre es lliuren en el marc de la ‘Nit de la Cultura’ que és un esdeveniment sociocultural de primera magnitud a Mallorca.  Des de 1987, l’OCB convoca anualment els Premis 31 de Desembre, adreçats a reconèixer i estimular les actuacions que afavoreixin l’ús normal del català en tots els àmbits de la vida social i pública, que promoguin i que també revelin i desenvolupin la consciència nacional pròpia de les Illes Balears. 

Així, aquests premis s’atorguen a persones o entitsts en reconeixement a la seva labor en defensa de la llengua i cultura catalanes a Mallorca. Els premis es concedeixen en el transcurs de la ‘Nit de la Cultura’, que té com a altres ingredients importants les actuacions artístiques i el discurs del president de l’OCB. Es concedeixen vuit premis 31D, que es lliuren durant la Nit de la Cultura. L’acte es retransmet en directe per televisió i sol contenir una mostra de les millors produccions culturals (música, dansa, teatre, audiovisual…) de l’any. 

Els premis

Cada tardor, l’Obra Cultural Balear fa pública la convocatòria dels Premis 31 de Desembre i les persones associades i les delegacions territorials de l’entitat poden presentar les seves propostes de persones o col·lectius que puguin ser mereixedors dels guardons.