El president de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, ha traslladat a la presidenta del Govern el malestar de l’entitat per les mesures adoptades per l’executiu balear contràries a la llengua catalana. Llabrés ha recordat que el govern ha trencat, en només vuit mesos, quaranta anys de consensos en matèria lingüística.
Durant l’audiència amb la presidenta Prohens, els representants de l’OCB han reiterat, a la cap de l’executiu autonòmic, la seva posició crítica amb relació a les mesures regressives executades i anunciades, en aquests primers mesos de legislatura. Entre les actuacions que s’han posat damunt la taula hi ha l’eliminació del requisit de català a la sanitat balear, contra la qual l’OCB va impulsar la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat, el pla de segregació lingüística en els centres educatius, que ha tengut com a resposta la campanya ‘La llengua no es toca’, la creació d’una oficina d’imposició del castellà o els canvis en els usos lingüístics d’institucions on governa el PP, com els ajuntaments de Palma i Calvià o del Parlament, presidit per VOX.
El president de l’OCB, Antoni Llabrés, ha recordat que el govern té l’obligació estatutària i legal d’impulsar l’ús de la llengua catalana i, per tant, aquesta política de normalització de la nostra llengua per part dels poders públics, a tots els àmbits, no resulta opcional. Per aquesta raó, l’OCB ha demanat una rectificació a la presidenta del Govern, que freni aquesta deriva, que la du a fer concessions constants a una extrema dreta obsessionada per fer desaparèixer la nostra llengua i els nostres símbols d’identitat, i que posi fil a l’agulla perquè el govern que presideix, però també altres institucions governades pel Partit Popular, protagonitzin un canvi de rumb i liderin, com els correspon, una política de promoció decidida de la llengua pròpia del país.
L’OCB reclama que les mesures regressives en matèria lingüística adoptades en aquest inici de legislatura siguin tractades en un ple monogràfic del Consell Social de la Llengua Catalana. L’entitat en ve demanant la convocatòria de manera reiterada des del mes de novembre passat, sense que de moment n’hagi obtingut resposta. Demà, dijous 21, està prevista la celebració d’una sessió extraordinària del ple del Consell Social en què, paradoxalment, es tractaran qüestions informatives i de tràmit, i es deixaran de banda, en canvi, les qüestions realment rellevants. Per aquest motiu, l’OCB ha proposat de manera infructuosa la incorporació d’aquest nou punt a l’ordre del dia de la sessió de demà: “Avaluació de les polítiques lingüístiques adoptades per les institucions de les Illes Balears en els inicis de la legislatura 2023-2027, i, si escau, aprovació d’una declaració institucional del Ple del Consell Social de la Llengua Catalana”; una petició que no ha estat atesa i a la qual s’han adherit més d’una quinzena de vocals del Consell Social, representants de diferents sectors i entitats.
Finalment, els representants de l’OCB han recordat a la presidenta que l’entitat utilitzarà tots els recursos al seu abast, incloses les mobilitzacions ciutadanes, per defensar la llengua del país i les senyes d’identitat i que una primera expressió, al carrer, d’aquest descontent serà la convocatòria d’una concentració que, amb el lema ‘Sí a la llengua’, tendrà lloc a Palma el pròxim diumenge 5 de maig.
A continuació, declaracions del president de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés: