L’OCB considera que l’acord provisional del Ple del Consell de Mallorca de dijous 14 de desembre que declara dia 12 de setembre com a Diada de Mallorca planteja dubtes de legalitat.
Segons l’OCB, aquest acord entra en aparent contradicció amb l’art. 16.2 de la Llei 7/2023, de 22 de març, de comunitats balears o illenques fora del territori balear, que fa referència a les diades de cada illa i que, en el cas de Mallorca, la situa en el 31 de desembre. Segons Antoni Llabrés, membre de la Junta Directiva de l’OCB, “resulta imprescindible que els Serveis Generals de Presidència del Consell valorin aquesta possible contradicció, perquè no la varen tenir en compte i, per tant, no s’hi varen pronunciar, i, si fos el cas, reconsiderin l’informe favorable que varen emetre”. Amb aquesta finalitat, l’OCB presentarà al·legacions a l’acord del Ple publicat al BOIB el 23 de desembre.
L’acord del Ple del Consell de dijous passat es basa en l’article 17 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, que determina que correspon al Ple aprovar el disseny de la bandera de l’illa, el seu dia de celebració, l’himne i altres símbols distintius. L’OCB considera que els Serveis Jurídics del Consell han de valorar aquesta aparent contradicció entre aquesta disposició i la Llei de comunitats balears, que dona per bo el 31 de desembre com a diada de Mallorca.
L’OCB recorda que la Llei de comunitats balears es va aprovar al Parlament de les Illes Balears fa només nou mesos, en el darrer període de sessions de la passada legislatura, i va comptar amb el vot favorable del grup parlamentari popular. Paradoxalment, hi va votar a favor Antoni Fuster Zanoguera, aleshores diputat al Parlament i actualment conseller electe, quan ha estat ell mateix, en aquesta ocasió, com a Conseller executiu de Presidència del Consell de Mallorca, qui ha impulsat l’acord de canvi de data de la Diada.
El canvi de data impulsat per la dreta i la ultradreta del Consell de Mallorca obeeix a raons estrictament ideològiques, de persecució de qualsevol símbol d’identitat del nostre poble, i es basa en informes esbiaixats, parcials, i de conveniència. El Consell ha prescindit, en un exercici de sectarisme digne de millor causa, de les autoritats acadèmiques més solvents, en particular d’historiadors de trajectòria contrastada de la UIB, que s’han manifestat reiteradament de forma molt majoritària a favor de la diada del 31 de desembre.
El 12 de setembre és una Diada inventada, postissa, sense cap arrelament, no sentida com a pròpia pels mallorquins.
El 31 de desembre és una Diada que se celebra des de fa gairebé vuit-cents anys, que remet al nostre moment fundacional com a poble, i és sentida com a pròpia pels mallorquins d’ara i de sempre.
La Diada de Mallorca ha estat, és i serà sempre el 31 de desembre.