Obra Cultural Balear

Diada per la Llengua

1995

Passem a l'acció

6 de maig de 1995

Immensa cadena humana entre la Font de La Rambla i el Consolat de Mar on els participants es passen, de mà en mà, el manifest de la Diada escrit per l’artista Nils Burwitz damunt pell. Hi intervé el president de l’OCB, Antoni Mir, i hi participen unes 30.000 persones.

1996

Som comunitat històrica

18 de maig de 1996 a la Plaça Major de Palma

Rebuda massiva de la Flama de la Llengua que corregué tot Mallorca amb el Correllengua 1996. A la Plaça Major es realitza un mosaic humà amb el lema ‘Som Comunitat Històrica’.

Hi intervenen Antoni Mir (president de l’OCB), Gènia Tobin (cantant9, Josep Oliver (representant empresarial), Bonet de ses Pipes (societat civil); i hi actuen Cucorba, les bandes de música de Montuïri, Petra, Esporles, Felanitx, Campanet i Santa Maria del Camí, Maria del Mar Bonet i Tomeu Penya.

Hi participen unes 40.000 persones.

1997

Milers de mans per reclamar els nostres drets com a poble. Tots junts per la llengua, pel reconeixement de la insularitat i la condició plena de Comunitat Històrica

16 de maig de 1997 al passeig del Born de Palma

Es realitza una voleiada de mans de diversos colors al Born de Palma amb la intervenció del president de l’OCB, Antoni Mir.

Actuen l’Escola de Ximbomba de Sa Pobla, ballada amb Música Nostra i concert d’Ocults. Hi participen unes 19.000 persones.

1998

Tenim una llengua, la volem viva. Tenim uns drets, els volem ara

9 de maig de 1998 a la plaça de Cort

S’alçen milers de mocadors i intervé Antoni Mir, president de l’OCB. També hi actuen caparrots, xeremiers, gegants, la banda de música de Montuïri, la Nova Muixeranga d’Algemesí, grallers i hi ha una ballada popular. Hi participen unes 5.000 persones.

1999

Vine a dir prou! Per uns governants que defensin la llengua

8 de maig de 1999

El Correllengua arriba a la plaça d’Espanya de Palma amb els darrers rellevistes, que forem Joan Carrero, activista per la pau, i Cèlia Viñas, pedagoga i viuda de Josep Maria Llompart. Es fa una cadena humana des de la plaça d’Espanya fins a la Llotja de Palma.

Hi intervé Antoni Mir, president de l’OCB, i llegeix el manifest Miquel Vicenç, president de Foment de Turisme.

Es realitza una ballada popular i hi participen unes 25.000 persones.

2000

Junts per la Llengua

20 de maig de 2000 a Ses Voltes

Hi intervé el president de l’OCB, Antoni Mir. Llegeixen el manifest Maria de la Pau Janer i Miquel Vicenç.

Hi ha tallers de titelles, tallers de ximbombes, taller d’embarcacions tradicionals i de ball de bot. A més, també hi ha la Festa del Club Súper 3 de la Televisió de Catalunya. Hi participen unes 10.000 persones.

2001

Sí a un pla de xoc per la llengua

5 de maig de 2001 a Ses Voltes

Aixecada de globus gegants amb els lema i les intervencions del president de l’OCB, Antoni Mir, i el músic Joan Bibiloni. Llegí el manifest Joan Francesc López Casasnoves.

Hi va haver actuacions de castellers, tamborers, cercaviles, ballada popular i concerts de rock. Hi participaren unes 6.000 persones.

2002

Ara encara hi som a temps

5 de maig de 2001 a Ses Voltes

Hi intervenen Cathy Sweeney, Madiop Diagne, Janeth Patricia Garcia, Vicerel Cunete, Lene Nielsen, Stephane Fournier, Rachid Fary i el dirigent sindical d’UGT, Lorenzo Bravo. Llegeix el manifest Isidor Marí.

La Diada compta amb les actuacions de s’Arrual Jazz Mort, ballada popular amb Quart creixent, actuació castellera, el gran concert ‘Germanies’ de Lluís Llach amb els Blavets de Lluc i Conxa Buika. També hi ha Festa Flaix FM. Hi participen unes 9.000 persones.

2003

No n'hi ha prou, en volem més

10 de maig de 2003 a la Plaça Major, Cort i Consolat de Mar

Es realitza una cadena humana i dòminos humans gegants davant l’Ajuntament de Palma, el Parlament i el Govern. Hi intervé el president de l’OCB, Antoni Mir, i llegeix el manifest Guillem López Casasnovas.

Hi actuen Joan Bibiloni i Música Nostra. Hi participen unes 5.000 persones.

2004

Rectificau!

29 de maig de 2004 a la Plaça Major de Palma

S’amollen 10.000 globus reivindicatius a la Plaça Major de Palma en la Diada per la Llengua i l’Autogovern. Hi intervé el president de l’OCB, Sebastià Frau, i llegeixen el manifest Sebastià Alzamora (escriptor) i Roser Vives (nedadora olímpica).

Hi ha ballada amb l’Escola de Música i Danses de Mallorca i Al-Mayurqa, Llonovoy, Grollers de Sa Factoria i la Coral Polifònica de Bunyola. Hi participen unes 7.000 persones.

2005

Fes sentir la nostra veu

14 de maig de 2005 a Ses Voltes

Hi intervé Ferran Gomila, en nom de l’Obra Cultural Balear, i llegeixen el manifest els periodistes Marisa Goñi i Pep Verger, el músic Toni Roig, Liberto Santana i Madiop Diagne.

Hi actuen tamborers de l’Associació Albopàs, gegants i xeremiers de Son Sardina, Voltor i dimonis de Sa Granera, Cavallet i Dimonis de s’Estol Rafaler, Cucafera, Grallers i Dimonis del Rafal Vell, colles de castellers, Trencaclosques, Tramudança, Herbes Dolces i concert d’Antònia Font. Hi participen unes 5.000 persones.

2006

Sus Mallorca!

Campanya de diades locals que es va presentar el 28 de juny al Conservatori de Palma

2007

El futur és nostre

5 de maig de 2017 a la Plaça Major de Palma

Amb l’arribada del Correllengua es realitza un gran mosaic humà per formar el lema. Hi intervé el president de l’OCB, Jaume Mateu, i llegeixen el manifest Joan Francesc March i quatre memtres de Joves de Mallorca per la Llengua: Samara Martín, Natou Khatri, Esperança Mateu i Miquel Àngel Contreras. Finalment, hi actua Antònia Font.

Hi participen unes 30.000 persones.

2008

La nostra llengua al carrer

17 de maig de 2008 a diverses places del centre de Palma

Hi intervenen Jaume Mateu (president de l’OCB), Mateu Mates ‘Xurí’ (glosador) i Sebastià Maimó (Joves de Mallorca per la Llengua). Llegeixen el manifest Maria Avellà (Plataforma Calvià per la Llengua), Toni Crespí (president del Mercat de l’Olivar), Miquel Coll (director del CP Mestre Guillemet de Santa Eugènia) i Ona Borràs (Joves de Mallorca per la Llengua). Hi actuen Obrint Pas i Anegats i hi participen unes 7.000 persones.

2009

Drets per la Llengua

9 de maig de 2009

Es realitza una doble cadena humana entre la plaça d’Espanya i el Parlament de les Illes Balears. Hi intervé Jaume Mateu, president de l’OCB, i hi ha una ballada popular amb Sarau Alcudienc i Música Nostra, així com una festa infantil amb Cucorba. Hi participen unes 20.000 persones.

2011

Mallorca m'agrada

30 d'abril de 2011 a la Plaça Major de Palma

El 2010 es varen promoure les Diades a cada poble en el marc de la campanya Mallorca m’agrada, que va ser tot un èxit per les festes i els libdubs que va realitzar cada poble.

Hi intervé Jaume Mateu (president de l’OCB) i Toni Gisbert (coordinador d’ACPV). Llegeixen el manifest Biel Vich, Joana Florit, Mahecor M’bengue i Dolors Forteza-Rei. Hi actuen xeremiers, caparrots, batucades, dimonis, Cucorba, Música Nostra, Tomeu Penya, Suasi i La Gossa Sorda. Hi participen unes 10.000 persones.

2012

Manifestació Sí a la nostra llengua

25 de març de 2012

50.000 persones inunden els carrers del centre de Palma en la manifestació que va acabar amb el discurs del president de l’OCB, Jaume Mateu.

2013

Marea verda

29 de setembre de 2013

L’Obra Cultural Balear va coordinar la manifestació en favor de l’educació de qualitat i en català convocada per l’Assemblea de Docents i tota la comunitat educativa, a la que varen participar més de 100.000 persones.

2014

Tothom per la llengua

31 de maig de 2014

Es va realitzar una cercavila des de la plaça d’Espanya fins a la Plaça Major, on va intervenir el president de l’OCB. Hi va haver una festa infantil i ballada popular, amb la participació d’unes 10.000 persones.

2015

SÍ a la nostra llengua, SÍ a la cultura, SÍ al territori i SÍ als drets socials

25 d'abril de 2015 a la Plaça Major de Palma

Es va rebre la marxa per l’Educació a la plaça d’Espanya i es va arribar a la Plaça Major, on es va formar un mosaic col·lectiu, va intervenir Jaume Mateu, president de l’OCB, i Miquel Àngel Llonovoy va llegir el manifest. Hi varen actuar Cucorba, xeremiers, Tambors per la Pau i hi va haver ballada amb Música Nostra. Hi participaren 8.000 persones.

2016

Festegem-la!

14 de maig de 2016 a la Plaça Major de Palma

Hi va intervenir Jaume Mateu, president de l’OCB, i es va llegir el manifest on es celebrava el 30 aniversari de la Llei de Normalització Lingüística.

Hi varen actuar xeremiers de Mallorca, Cucorba, Broots, colles castelleres de Mallorca, i hi va haver ballada amb Al-Mayurqa i concert de Quimi Portet.

2017

De cada dia una Diada

17 de juny de 2017 a Ses Voltes

Hi va intervenir Jaume Mateu, president de l’OCB, i varen llegir el manifest Daniela Juárez i Mahécor M’bengue. Hi varen actuar Maria Rosselló i els Botifanfarrons i Música Nostra.

2019

Som aquí per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils

4 de maig de 2019 de la Plaça Major de Palma

A la Diada de l’any 2019 va intervenir Josep de Luis, president de l’OCB, es varen llegir unes paraules del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i es va reclamar el lliure retorn de Josep Miquel Arenas, Valtònyc.

Varen llegir el manifest

Miquel Sbert (OCB Llucmajor), Joon (professor d’anglès), Maria Roig (Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca), Xialin Liu (comunitat xinesa a Mallorca), Mahécor (Junta Directiva OCB), Pau Emili Muñoz (Joves de Mallorca per la Llengua), Cèlia Riba (escriptora), Dora Riutort (OCB Alcúdia), Amadeu Corbera (GOB), Sili Arguimbau (Jubilats per Mallorca), Miquel Amengual (OCB Pollença), Aina Quintana (Mallorca Lliure).

Hi varen actuar Cucorba, Al-Mayurqa, xeremiers de Mallorca, batucada els Deixonats i Castellers de Mallorca. Hi varen participar unes 8.000 persones.

2024

Sí a la llengua! Per Mallorca!

5 de maig de 2024 a la Plaça Major de Palma

Després de 5 anys sense celebrar-se, l’OCB torna a realitzar la Diada per la Llengua amb una participació massiva. La convocatòria de l’entitat mobilitza 40.000 persones que converteixen la ciutat en un clam per dir Sí a la llengua! i manifestar el rebuig a les polítiques de regressió i atac contra la llengua catalana.

A l’arribada del Correllengua, l’acte va tenir les intervencions d’Antoni Llabrés (president de l’OCB) i Pau Emili Muñoz (Joves de Mallorca per la Llengua). Varen llegir el manifest Miquela Lladó i Mar Grimalt i varen actuar xeremiers de Mallorca, la batucada Deixonats, Castellers de Mallorca, la Coreal Irineu Segarra, Veus de Marratxí Magranes i Música Nostra. Hi participaren unes 40.000 persones.